[...] jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z których każdy zawiera 20 - 40 ściśle do siebie przylegających pęcherzyków. W pęcherzykach znajduje się tzw. koloid, będący miejscem magazynowania hormonów tarczycowych. Wokół pęcherzyków [...]
[...] a także żelaza. Potocznie nazywa się to kamieniem. Podczas gotowania wody z kranu również wytrącają się te pierwiastki, ale dużo mniejszej ilości, ponieważ woda z kranu zawiera śladowe ilości tych minerałów, gdyby było inaczej, nie spełniałaby wymaganych norm do spożycia, zaś normy dla wody źródlanej i mineralnej są całkiem inne. Nie należy [...]
[...] składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. [...]
to jest to co udało mi się znależć o tym serku : Serek CAPRI typu włoskiego wyprodukowany jest z pełnowarotościowych białek serwatkowych - albumin i globulin , które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu ludzkiego. Albuminy i globuliny sa składnikami enzymów i hormonów niezbędnych do [...]
[...] witamin i minerałów jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Jeśli nasza dieta jest bogata w różne źródła białka, węglowodanów, tłuszczy (z nieprzetworzonej żywności), zawiera warzywa i owoce to najprawdopodobniej to co jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mamy zapewnione. W przypadku sportowców sytuacja ta może być odmienna, [...]
[...] w sprzedaży w sklepach zielarskich (opak. 25 i 50 g). Ziele zbiera się przed, w początkach lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40o C. Skład chemiczny. Herba Serpylli zawiera ok. 0,2-0,6% olejku eterycznego, gorycz - serpyllinę, flawonoidy, garbniki - ok. 5%, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy), witaminy (np. C). Wśród [...]
[...] kwiaty w czasie kwitnienia, przy czym należy je “rozskubać”. Wszystkie surowce należy wysuszyć w temp. do 40o C. Skład chemiczny. Liście (ziele) zawierają witaminy, np. wit. C - do 100 mg/100 g, karoten - do 8 mg, kw. foliowy, tiaminę, ryboflawinę, cholinę, tokoferol, fitochinony, pirydoksynę; sole mineralne, np. [...]
[...] Wszystkie surowce bogate są w lupeol, betulinę, kw. betulinowy, żywice, garbniki, olejek eteryczny, kw. allantoinowy, allantoinę, suberynę i we flawonoidy. Liście i pączki zawierają dużo witamin, głównie kw. askorbinowy, wit. P (rutyna, hiperozyd), fitochinony i kw. foliowy. Działanie. Surowce działają przede wszystkim ściągające, to znaczy: [...]
[...] liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopni, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80oC trzy myszy zdechły [...]
[...] tkankach najsłabiej ukrwionych, czyli najgorzej zaopatrzonych w energię i tlen. Poza tym bardzo istotna sprawa: Od tłuszczu nie można utyć organicznie Tkanka tłuszczowa nie zawiera enzymu kinazy glicerolu który jest niezbędny do odkładania tłuszczu. "Oleje roślinne mają taką samą wartość kaloryczną jak tłuszcze zwierzęce." I co z [...]
[...] pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), są z reguły bogate w błonnik. Jest on niezbędny, żeby jelita w czasie stosowania diety pracowały [...]
[...] Przy prawidłowym żywieniu nie występuje, ale może być skutkiem przedawkowania wit. D u małych dzieci, a także stosowania przez ludzi dorosłych preparatów farmaceutycznych zawierających wapń w dawkach powyżej 3 - 4 g/dzień. Objawy: jadłowstręt, nudności i wymioty oraz zaparcia, może dojść do zwapnień w nerkach. Zapotrzebowanie zależy od tempa [...]
[...] czy pozostali Europejczycy. Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym [...]
[...] są świetne, chcę, żebyście jedli warzywa. W praktyce pozyskacie węglowodany, choć nie ma takiej potrzeby. Dieta tradycyjnych Eskimosów przez większość roku w ogóle nie zawiera warzyw, ale oni zjadają swoje witaminy w podrobach i takich przysmakach jak gałka oczna. Więc tak naprawdę cukry nie są potrzebne, ale oczywiście warzywa są dobre i [...]
[...] jest stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują [...]
[...] i płatkami zbożowymi Tutaj szukaj produktów bogatych w błonnik, który poprawia trawienie i pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru cholesterolu i toksyn. Powinny one zawierać go tyle, żeby wypełniał żołądek, dając uczucie sytości na wiele godzin. Warto znaleźć: - Chleb mający powyżej 2 g błonnika w kromce. Głównym składnikiem takiego [...]
[...] mężczyzn i 1,8 mg dla kobiet. W sporcie wyczynowym stosuje się znacznie większe dawki tej witaminy -maksymalnie do 15 mg na dobę. Wit. B3 Nazywana często wit. PP. Pokarmami zawierającymi stosunkowo duże ilości wit. B3 są drób, chude mięsa, ryby. kasze gruboziarniste, pieczywo razowe (ciemne) . Niacyna bierze udział w procesie utleniania [...]
[...] kofeiny. Przez wiele lat medycy ostrzegali publicznie o ryzykownych skutkach zdrowotnych, głównie dla kobiet, jakie niesie ze sobą codzienna szklaneczka kawy. Nasiona kawy zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, a wśród nich alkaloid kofeinę. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach wynosi około 3,5%. Pobudza ona pracę serca oraz [...]